2020-04-29 16:48:14• hírek • Szatmár.ro

Elítélik a román pártok Iohannis nyilatkozatát - Amikor nem tudsz mit nyújtani a népnek, előveszed a nacionalizmust

Fotó: presidency.ro
Fotó: presidency.ro

Amint arról hírt adtunk, a képviselőház hallgatólagosan elfogadta a székelyföldi autonómiastatutumot megfogalmazó törvénytervezetet, amelyről egyébként a Szenátus ma döntő házként nyilvánított végső véleményt, és elutasította azt.

Iohannis azzal vádolta meg a Szociáldemokrata Pártot, hogy titkos alkuk révén a magyaroknak adják Erdélyt.  A videónyilatkozatban azt a kérdést teszi fel a PSD elnökének, mit ígért neki Orbán Viktor azért, hogy támogassák a törvényt. Az államfő nyilatkozatát azonban több román sajtóorgánum mellett elítélték a román pártok is.


A Szociáldemokrata Párt elnöke, Marcel Ciolacu közösségi oldalán válaszul azt írja, a nyilatkozat bemutatja, milyen mélyre lehet jutni a politikában. Ciolacu szerint ehelyett olyan témákkal kellene foglalkozzon az elnök, mint a munkahelyek megmentése, a hiteltörlesztések halasztása, az életszínvonal megőrzése.


Az USR politikusa úgy véli, egy úszító, nacionalista megnyilvánulást hallhattunk, amely a vadimista hangnemével el akarja terelni a figyelmet az Orban-kormány inkompetenciájáról és korrupciójáról, ami a járvány időszakában megvalósult. Catalin Drula képviselő úgy véli, ezzel nem tudja a PNL elrejteni a Suceava-i katasztrófahelyzetet, valamint az elveszett életeket sem tudják visszahozni a 90-es évek nacionalista megnyilvánulásaival. 


Calin Popescu Tariceanu, az ALDE elnöke szintén a Facebookon reagált a nyilatkozatra. "Amikor nem tudsz mit nyújtani a népnek, amikor nincs megoldásod a gazdaság újraindítására, amikor nincsenek forrásaid a nyugdíjak és a gyermeknevelési támogatások növelésére, akkor előveszed az utolsó kártyát, a nacionalizmust. Krízishelyzetekben ezt használják utolsó fegyverként a széküket megmenteni kívánó felelőtlen politikusok" - véli az ALDE elnöke.  Tariceanu azt kéri Iohannistól, álljon elő bizonyítékokkal, és amennyiben igazak a vádak, miszerint külső hatalmakkal kötött titkos háttéralkuk vannak a háttérben, akkor az adott pártot (megj: a PSD-t), be kell tiltani, amennyiben pedig nem, azt jelenti, hogy Románia elnöke hazudik és manipulál, és ez esetben le kell mondania. 


Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke így kommentálta az államfő szavait: "Klaus Iohannis hisztérikus, államelnökhöz méltatlan nyilatkozatot tett, ami a Nagy Románia Párt erőszakos és veszélyes politikájára emlékeztet: a magyarok elveszik Erdélyt. Ma az elmúlt 30 év példátlan megnyilvánulásának voltunk tanúi, hiszen az elnöki palota mikrofonjától zúg a félretájékoztatás és a magyarok elleni gyűlöletkeltés. Az RMDSZ határozottan elutasítja ezt a fajta beszédet és a gyűlöletkeltést. Az államelnöknek elnézést kell kérnie ezért a nagyon veszélyesen elcsúszott mondatáért!"


Magyar Lóránd RMDSZ-es parlamenti képviselő tisztázta, a tervezet nem Románia integritásáról szólt, ahogyan azt Iohannis értelmezte, illetve azt is tisztázta, a koronavírus okozta helyzet miatt nem került sor végül a törvény parlamenti vitájára. A képviselő ebben a cikkben magyarázta el, miről is szól valójában az államelnök által vehemensen bírált javaslat. 

 

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke a Mediafaxnak elmondta, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat feljelentést tett az államelnök kijelentései miatt. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: